Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

zondag 24 maart 2013

Konijnen en de kou

Aangezien de lente nog lang niet in zicht is, gaan we jullie vandaag nog even informeren hoe je konijnen het best de koude periode laat doorkomen.

Konijnen die constant buiten wonen, zijn in feite beschermd tot temperaturen van -10°C.  Normaal gezien hebben ze op het eind van de zomer en tijdens de herfst een dikke winterpels gekregen.  Dit geldt echter niet voor jonge konijnen (jonger dan 4 maand), want die hebben nog geen tijd gehad om een winterpels te krijgen.

Maar ook hier is het belangrijk dat je een paar dingen in de gaten houdt omtrent hun huisvesting en verzorging!

Konijnensporen in de sneeuw
HET HOK
* Het hok moet uiteraard waterdicht zijn!
* Zorg dat het hok op een plaats staat met zo weinig mogelijk wind, bijvoorbeeld bij een haag of muur.
* Probeer er ook voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk wind, sneeuw of regen in het hok kan.  In België is de overheersende windrichting zuidwestenwind.
* Het hok moet ZEKER een afgesloten nachthok hebben, waar een grote voorraad hooi en stro in ligt.  Op die manier kan het konijn zich hierin wentelen om warm te krijgen.
* Zorg ervoor dat het hok zeker niet volledig afgesloten is, anders krijgt het konijn geen verse lucht meer.

 Flokje met een sneeuwbaard

DRINKEN
* Het drinkwater zal uiteraard bij vriestemperaturen helemaal bevriezen.  Voorzie daarom regelmatig (indien mogelijk meerdere malen per dag) vers drinkwater.  Sommige konijnen zullen ook sneeuw eten om zich van water te voorzien.
* Doe zeker géén zout of suiker in het drinkwater.  Daardoor zou het inderdaad minder snel bevriezen, maar is ontzettend slecht voor de darmen van een konijn.
* Als je een drinkflesje gebruikt, kun je een kous erover schuiven om bevriezen te vertragen.  Meerdere flesjes is ook handig om het regelmatig te veranderen.
* Bij een drankkom is het ook mogelijk om je pot in stro te zetten. Het stro heeft namelijk een isolerende werking. 
Holly die zich afvraagt waar het eten blijft!

ETEN
* Tijdens de winter is het nodig om je konijn van voldoende voer te voorzien.  Tijdens de winter eten ze namelijk veel meer, omdat ze hun energie nodig hebben om zich warm te houden. Je kunt hen dus o.a. iets meer brood geven, op voorwaarde dat ze er uiteraard geen diarree van krijgen.
* Het voederen van groenten en fruit kun je blijven doen, alleen wel opletten dat het niet gaat bevriezen.  Om dit tegen te gaan kun je grote stukken geven (i.p.v. versneden) of het voer in het hok zelf leggen i.p.v. buiten.
Ik voeder altijd buiten onder een afdakje, omdat dit makkelijker is in onderhoud voor mijn grote groep.
* Zorg ALTIJD voor een grote voorraad hooi, het is niet alleen heel voedzaam voor het konijn, maar het geeft hen ook extra warmte in het nachthok.



Flokje in zijn element in de sneeuw
GEDRAG
* Zelf vind je het misschien niet altijd leuk om naar het buitenhok te moeten gaan, maar blijf de routine aanhouden.  Ook wat extra aandacht en knuffels is leuk voor het konijn.
* Breng het konijn zeker NIET mee naar binnen om te knuffelen en dan terug buiten in de kou zetten.  Dit is ontzettend slecht voor de gezondheid, met meer kans tot overlijden.
* Ook in de winterperiode is het nodig dat een konijn in beweging blijft.  De mijne hebben er weinig last van, omdat ze altijd in een ruime ren zitten.  Maar ook konijnen die meestal in een hok zitten, hebben nood aan beweging.  Dit houdt ze niet alleen warm, maar zo blijven hun spieren ook soepel.  Ook voor het darmstelsel en de vertering is dit goed.
* Konijnen kunnen zich goed amuseren in de sneeuw.  Net als bij mensen vindt het ene konijn dit fantastisch, terwijl een ander konijn het liever van aan de kant bekijkt.  Flokje houdt ervan voortdurend te gaan rennen in de sneeuw.  In de ren springen de Franse Hangoren vaak op de daken van de hokjes, of graven ze in de sneeuw.
Zo ziet Flokje er dus uit als hij in de sneeuw heeft gespeeld


KONIJNEN BINNENHALEN
* Je kan er ook voor opteren om je konijn(en) binnen te halen.  Hou er wel rekening mee, een keer je een konijn in de winter binnen neemt, ze ABSOLUUT niet meer buiten kan plaatsen.  Ze zouden er ontzettend ziek van kunnen worden, met eventueel de dood toch gevolgd. Als ze binnen zitten (waar het warmer is), verliezen ze namelijk geleidelijk aan hun wintervacht.
* Bij extreme koude (kouder dan -10°C) zou je kunnen kiezen om je konijn(en) op een andere plaats te huisvesten, zoals in een schuur, garage... Maar ook hier moeten ze dan de ganse periode blijven tot het beter weer wordt.  Plaats een konijn zeker niet van buiten meteen in de woonkamer.  Je laat het konijn dan beter voor een paar dagen op een tussenplaats, zoals de garage.
* Konijnen hebben in de winterperiode sowieso koude oren, dus je hoeft niet meteen te panikeren.  Het beste om de temperatuur te "meten" is in hun nekplooi.  Als het daar ook koud is, moet je maatregelen nemen. Als het daar ook koud is, kan je konijn leiden tot onderkoeling, en is het belangrijk dat het terug op temperatuur komt.  Hou het konijn tegen je met een deken op, en check af en toe de temperatuur.  Mocht het té lang duren, is het aangewezen om een dierenarts te raadplegen.

2 opmerkingen:

  1. Beste


    Ik heb hier al heel interessante tips gelezen, maar ik heb eigenlijk toch nog een paar vragen. Hopelijk hebben jullie raad voor mij (want ik wil natuurlijk alleen maar het beste voor haar):
    1. Mijn konijntje zit nu 2 jaar bij mij. Ze is alleen aangekocht. Is het nog mogelijk om een konijn bij te kopen om haar te vergezellen? Zal ze daar wel deugd van hebben?
    2. Als ik haar los laat, dan bijt ze aan kabels en gaat ze vaak naar plaatsen waar ze niet moet zijn. Hebben jullie een tip hoe ik haar, binnenshuis, kan loslaten in een veilige omgeving?
    3. Kan ik mijn konijn buiten zetten in de zomer, wetende dat ze altijd binnenshuis zat?

    Hartelijk dank en chapeau voor jullie initiatief ;)


    Vriendelijke groeten
    Lisa Vancompernolle

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lisa, konijntjes zijn in principe altijd te koppelen, jong of oud... Heb hier ook een blijvertje van 7 jaar die altijd alleen gezeten heeft en nu heel blij is met zijn vriendinnetje. Je kan haar eventueel ook laten loslopen in een rennetje, ofwel alle kabels wegsteken of beveiligen. Als de temperaturen zowel overdag als 's nachts 10°C of meer zijn, dan kunnen de konijnen in principe buiten blijven.

      Verwijderen

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.