Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

donderdag 12 juni 2014

Frankrijk, Duitsland, Nederland of toch Engeland???

Vandaag begint officieel ook het WK Voetbal 2014 in Brazilië en misschien denk je aan de titel te zien dat deze blogpost daar ook over gaat.  Wel, dan heb je het helemaal mis, want we willen het even hebben over de vier types van hangoren: Franse hangoren, Duitse hangoren, Nederlandse hangoren en de Engelse hangoren.
Er is namelijk soms verwarring over de grootte van de konijnen die bij ons in de opvang binnenkomen, en daarom willen we dat dus even hier op een rijtje zetten!

ENGELSE HANGOREN
De Engelse hangoor is het makkelijkst van allemaal te herkennen, namelijk aan de enorm lange oren. Blijkbaar is de English Lop, zoals ze ook officieel heet, de allereerste soort hangoor, en is reeds in 1785 ontstaan.  De andere hangoorrassen zijn pas heel wat later tot stand gekomen.
Deze konijnen komen niet zo vaak voor, het zijn voornamelijk fokkers die voor tentoonstellingen raszuivere dieren fokken.
Het gewicht van een Engelse hangoor zit meestal tussen de 4 en 5 kilo.
Meer info over de rasstandaard vind je hier: http://www.hangoorfokkersclub.nl/pages/182089/Engelse_Hangoor.html

FRANSE HANGOREN
De Franse hangoor is al een oud ras, en kwam al van 1860 voor in Frankrijk, hoewel het niet helemaal duidelijk is waar hij precies is ontstaan.  Dit ras is er gekomen door een Engelse hangoor te kruisen met een Vlaamse Reus (of ander groot konijnenras zoals Vlinder).  Ook in Duitsland en Zwitserland was men bezig met een gelijkaardig nieuw ras te fokken in dezelfde periode, en worden soms ook "Duitse Widder" genoemd, maar in België en Nederland zijn ze gekend als Franse hangoor.
Het gewicht van een Franse hangoor zit tussen de 5 en 6.5 kilo voor tentoonstellingen, maar kan gerust tot een 7-7.5 kilo oplopen.
Franse hangoren behoren tot de vriendelijkste van alle konijnenrassen en zijn zeer nieuwsgierig en zachtaardig van karakter.
Meer info over de rasstandaard vind je hier: http://www.hangoorfokkersclub.nl/pages/182086/Franse_Hangoor.html

DUITSE HANGOREN
Meestal wordt er niet zo veel gesproken over Duitse hangoren, maar onze ervaring leert dat er meer en meer dergelijke konijntjes zijn, ook bij ons in de opvang.  Ze worden meestal verkocht als (dwerg)konijn, maar vallen toch groter uit dan oorspronkelijk verwacht.
Dit ras is ontstaan door een Nederlandse hangoor te kruisen met een Franse hangoor.  Qua bouw zijn beide rassen redelijk gelijklopend, waardoor het kruisen snel ging.  In feite is een Duitse hangoor de "miniatuur"versie van de Franse hangoor, maar zijn toch ook nog behoorlijk groot.  Zoals de naam al doet vermoeden, werd dit ras in Duitsland gestart, en vanaf 1976 erkend als nieuw ras.
In tegenstelling tot de grote en zware Franse hangoren, wegen Duitse hangoren meestal rond de 2.5 à 3.5 kilo.
Meer info over de rasstandaard vind je hier: http://www.hangoorfokkersclub.nl/pages/182090/Duitse_Hangoor.html

NEDERLANDSE HANGOREN
De Nederlandse hangoren zijn de kleinste van de groep van hangoren, en worden daarom ook wel Nederlandse Hangoor Dwerg genoemd.  Vaak is de term "dwerg" misleidend, omdat het konijn toch wel een stuk groter is dan een normaal dwergkonijntje.  En regelmatig worden deze dan bij ons binnengebracht, wegens "te groot"...  Het ras kwam er als miniatuurversie van de Franse Hangoor, uit een Franse dame en een kleurdwergram in 1952, maar het leek niet meteen te lukken. Pas 12 jaar later, door toevoeging van o.a. ook Engelse hangoren, is de NHD ontstaan.
Het gewicht van een NHD ligt tussen de 1250 en 1750 gram.
De rasstandaard is hier ook na te lezen: http://www.everyoneweb.be/Blauwgrijsjes


Dit zijn uiteraard de gegevens voor de raszuivere dieren, die vaak op tentoonstellingen te vinden zijn.  Maar onze ervaring leert dat er ook heel veel mixen bestaan tussen deze officiële soorten.
Vlekje is een Franse hangoor, maar heeft té lange oren, dus er zit zeker ook Engels bloed bij

Speedy was te groot voor een raszuivere NHD te zijn, dus toch kruising met Duitse hangoor

Bij Anke hebben we links Otto, een raszuivere Franse hangoor van bij een fokker (moest weg omwille van oogprobleem) en daarnaast Mevrouw Konijn, duidelijk een stuk kleiner en anders qua bouw, eerder naar de Duitse hangoornormen

Ook in de gezichtjes is het verschil in bouw duidelijk

James, de Duitser bij Ineke

Ook Snoezenbol bij Els is te groot om nog van een NHD te spreken...

Mevrouw Flappie is ook groter dan gemiddeld...

Zo zie je maar, wij hebben het vooral voor de Fransen en de Duitsers! :-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.