Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

zondag 19 oktober 2014

Wat te doen als je konijn vermist is, of je een konijn gevonden hebt.

Helaas komen de laatste dagen weer veel gevonden konijntjes binnen.  Uiteraard kunnen we nooit met zekerheid weten of deze konijnen nu ontsnapt zijn, of gedumpt zijn.  Maar helaas leert onze ervaring dat gevonden konijnen zelden tot nooit weer bij hun oorspronkelijke eigenaar belanden. Vandaar even deze blogpost, zowel voor de eigenaars als voor de mensen die konijntjes vinden...

KONIJN VERMIST
Om uiteraard te vermijden dat je konijn vermist geraakt, zorg je het best voor een goed afgesloten tuin, ofwel een ren waar ze niet uit kunnen ontsnappen. Ook langs de onderkant dient het beveiligd te zijn tegen graven, want sommige konijnen kunnen er wat van.
Maar wat als je konijn toch vermist geraakt? Als eigenaar ben je bij wet verplicht om er alles aan te doen om je konijn terug te vinden.  
Je kan dan volgende stappen ondernemen:

1. Eerst goed de tuin uitkammen!  Vaak blijven konijnen behoorlijk dicht in de buurt van hun woonplaats.  Check ook plaatsen waar ze zich zouden kunnen verschuilen waar de deur openstaat, zoals garage of tuinhuisjes.

2. Als je het konijn nog steeds niet gevonden hebt, kun je buiten de eigen omgeving gaan zoeken, en aanbellen bij buren om eventueel in de aanpalende tuinen te gaan kijken.

3. Start een zoekcampagne op in de buurt: maak strooibriefjes om bij de buren in de bus te doen, of hang affiches op.  Als je in een wijk woont, vergeet dan ook de straten achter jullie huis niet aan te schrijven of affiches op te hangen.  Het is belangrijk dat je ook een recente foto van het konijn toevoegt. In sommige wijken lopen soms verschillende konijnen rond helaas...

            Wat zet je op de blaadjes/affiche?
  • In grote letters: KONIJN VERMIST (eventueel in opvallende kleur zoals rood afprinten)
  • De datum van wanneer het konijntje vermist is
  • In het kort de eigenschappen van het konijn: kleur, grootte, eventuele opvallende kenmerken (zoals wit pootje, vlekje...)
  • Liefst met een recente foto
  • Jullie contactgegevens, zoals adres en telefoonnummer
Voorbeeldaffiche

4. Start een online zoekcampagne op! Via de sociale media (Facebook) en zoekertjessites (Kapaza en 2dehands) bereik je veel meer mensen.  Je kan uiteraard delen op je eigen profiel (met de gegevens die ook in nummer 3 beschreven staan), maar er zijn ook vaak specifieke groepen voor bepaalde huisdieren (zoals konijnen) of voor vermiste huisdieren.  Als je het deelt op dergelijke pagina's, zijn er zeker mensen die het ook verder voor jou gaan delen op hun profiel of op andere groepen.  Hoe meer het berichtje gezien wordt, hoe meer kans op slagen.

5. Contacteer asielen en opvangen in de buurt met de melding van het vermiste konijn en uiteraard je contactgegevens.  Als er konijnen binnenkomen in de dagen erna die aan het profiel voldoen, kunnen ze je contacteren. Asielen en opvangen houden het dier dan in principe minstens 2 weken bij, daarna wordt het gevonden dier eigendom van de opvang, en kan het herplaatst worden. Om je dier terug te krijgen, mag het asiel/opvang bij wet eisen dat je de gemaakte kosten voor opvang, voeding, medische verzorging eerst moet vereffenen vooraleer je het dier terug mee krijgt. Je kan uiteraard ook afzien van deze kosten, waardoor het konijn eigendom wordt van asiel/opvang. Ook een telefoontje naar dierenartsen in de buurt kan resultaat opleveren, omdat mensen vaak nog niet weten dat er konijnenopvangen bestaan...
BELANGRIJK: In de meeste gevallen zal het asiel/opvang vragen om te BEWIJZEN dat het konijn wel degelijk jouw konijn is.  De beste manier is door middel van foto's, al dan niet met jou erbij.

KONIJN GEVONDEN
We krijgen vaak meldingen van tamme konijnen die ergens rondlopen, of mensen die een tam konijn hebben kunnen vangen, maar er verder geen raad mee weten. Daarom willen we ook voor deze mensen even de verschillende stappen uitwerken die ze kunnen uitvoeren.
BELANGRIJK: Zonder menselijke hulp zijn deze konijnen ten dode opgeschreven!!! Tamme konijnen zijn het grootste deel van hun instincten kwijt, aangezien ze altijd door mensen gevoederd zijn geweest. Zeker in herfst/winter is het voor hen moeilijk om te overleven...

1. Veel hangt af van de plaats waar het dier gevonden is.  In een bosachtig gebied met weinig huizen in de buurt, kun je er bijna zeker van zijn dat het om een gedumpt konijn gaat.  In een woonwijk kan het vaker gaan om een ontsnapt konijn.

2. Voor het vangen van een konijn verwijzen we je graag door naar deze site met tips: https://nl.wikihow.com/Een-tam-konijn-vangen  Bij sommige konijnen lukt het snel, bij andere moet je wat meer moeite doen... Wij zijn een kleine VZW met weinig vrijwilligers, dus wij zijn helaas niet in staat om op alle oproepen van gedumpte konijntjes in te gaan om ze te gaan vangen. Zeker omdat wij vaak ook een eind moeten rijden, en er kans is dat het konijn niet te zien is op dat moment. Als het in de buurt is, kunnen we het wel proberen.

3. Eenmaal het konijn gevangen is, probeer het dan in de mate van het mogelijke degelijk te huisvesten, vb een wasmand met kranten, een grote doos (wel meer kans op kapot knagen), een hondenbench...  Heb je stro of hooi, kun je dit er ook bijleggen. Je geeft het konijn ook best te eten, zoals gras, paardenbloem(blad), eventueel wat wortel, selder, ...

4. Maak bekend dat je een konijn hebt gevonden, vb via foldertjes bij de buren (uiteraard in de regio waar het konijn gevonden is), affiches met je contactgegevens... Deze affiches hang je in de buurt waar het konijn gevonden is, of in de supermarkt, bakker, slager, ... Uiteraard kan een campagne bij de sociale media ook snel resultaat opleveren.
Voorbeeldaffiche

5. Contacteer ook meteen het asiel of opvang, misschien hebben zij al melding binnengekregen van een vermist konijn.  Ook eventueel navragen bij dierenartsen in de buurt. Wij proberen in de mate van het mogelijke snel te helpen met gevonden konijnen op te vangen, of je te ondersteunen met materiaal en eten als er niet meteen plaats is bij ons. Uiteraard delen wij ook het oproepje ook op onze Facebookpagina. Bij wet is bepaald dat je een gevonden konijn in principe maar 4 dagen bij je mag houden, vooraleer het over te dragen aan een asiel of opvang (tenzij anders wordt overeengekomen).  Deze houden vervolgens het dier 2 weken ter beschikking van de eigenaar, daarna komt het vrij ter adoptie.

We hopen met deze informatie dat mensen meer hun verantwoordelijkheid gaan opnemen als een konijn vermist of gevonden wordt... In allebei de gevallen is het belangrijk om zo snel mogelijk tot de actie over te gaan, want een tam konijn is niet gemaakt om in het wild te overleven... Helaas hebben we tot nog toe weinig of geen succesverhalen van baasjes die herenigd zijn geworden met hun eigenaars, maar we hopen dat dit wel zo zal zijn in de toekomst!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.